Pető - módszer / Konduktív pedagógiaDr. Pető András az 1940-es években hozta létre a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek helyreállítását célzó konduktív pedagógiai rendszert, amelyet az általa vezetett intézet alkalmazott először. Követője és a rendszer továbbfejlesztője, a főiskolai képzés vezetője dr. Hári Mária /1923-2001/ volt.

A konduktív nevelési rendszer lehetőséget ad a személyiség minden oldalú kibontakoztatására és ugyanakkor lehetővé teszi a társakkal való együttműködést is, előkészít a valódi integrációra.

A ma már szellemi hungarikumként jegyzett, Dr. Pető András /1893 - 1967/ orvos-gyógypedagógus egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el módszerét "konduktívnak", amely latin eredetű kifejezés, jelentése: rávezetés.

Pető András professzor a gyermekek fejlesztése mellett, nagy hangsúlyt fektetett a felnőtt diszfunkciósok, mozgássérültek rehabilitációjára is. A felnőttkori rehabilitációval a modern neuropszichológia is sokat foglalkozik. Idegélettani alapja az a felismerés, miszerint az agy plaszticitása a gyermek- és ifjúkor elmúlásával is megmarad. Még súlyos sérülés esetén is, lehetőség van új kapcsolatrendszer kiépítésére, és aktivitás révén bizonyos fokú önregenerálódásra. Fontos, hogy a mozgássérültek visszanyerjék elvesztett képességeiket, lehetőségük nyíljon a munkába való visszatérésre és aktív, tartalmas, minél önállóbb életre legyenek képesek.

A konduktív pedagógia egyik legfontosabb célkitűzése -függetlenül az életkortól- az, hogy tanulni tanítson, azaz a tanulási képességeket fejlessze.

A konduktív nevelés /Pető-módszer/ a konduktor személyéhez fűződik. Ő a segítő pedagógus, aki tudatosítja a célt, megmutatja a cél eléréséhez vezető utat. A céltudatos cselekvés pedig aktív tanuláshoz vezet. A konduktor kialakít egy komplex pedagógiai programot egyénnek / csoportnak megfelelően, ami magába foglalja a mozgásnevelést, beszédnevelést, önellátást, óvodai – iskolai oktatást is.

Gyermekeknél játékos formában, az életkori sajátosságokat figyelembe véve, rengeteg énekkel és mondókával kísérve tanítjuk meg őket a saját korlátaik és képességeik ismeretére, használatára, miközben komplexen fejlesztjük az egész személyt. Az énekek, mondókák, versek ritmust adnak a mozdulatoknak, meghatározzák a tevékenység ütemét, kiváltják és fenntartják a mozgást. Cél: minél önállóbb feladatvégzés, ezáltal a lehetőségek szerinti legnagyobb önállóság elérése.

Pető-módszer nem "csodatevő" módszer. Pici korban a szülők, óvodás kortól pedig a gyermekek mindennapos, megerőltető fizikai és szellemi munkájára épít. A mozgássérült gyermekek sérülésük következtében a fejlődési folyamatban elmaradnak /nem emelik a fejüket, nem fordulnak meg a hátukról a hasukra, egyáltalán nem, vagy nem megfelelően kúsznak - másznak, nem egyformán használják a kezüket - lábukat, beszédjük nem megfelelően fejlődik, fej rendellenes tartása figyelhető meg, túl feszes, vagy túl laza az izomtónus, figyelmük, érdeklődésük elmarad…/. Fontos a minél korábbi életkorban történő felismerés és fejlesztés!


A konduktív nevelés egy komplex együttműködést igénylő hosszú, időigényes, de eredményes folyamat.

Várom szeretettel mindazok jelentkezését:
- akiknek a gyermeke oxigénhiányos állapotban született,
- akik bizonytalanok gyermekük mozgásfejlődésében,
- akiknél megállapítottak mozgássérülésre utaló jelet
- akik gyermekük mozgásában észreveszik, hogy ügyetlenebbek, bizonytalanabbak társaiknál,
- akik felnőtt hozzátartozójánál sclerosis multiplexet,Parkinson - kórt diagnosztizáltak, illetve agyvérzés, stroke utáni állapot esetén.


Egyéni foglalkozás ára: Érdeklődjön állapottól függően/60 perc
Csoportos foglalkozás ára: Érdeklődjön/fő /90 perc
Minden 10. alkalom ingyenes!

Helyszín: 2252. Tóalmás, Béke út./Telefonáljon!/